Як самостійно перевірити тепличні овочі на нітрати?

Травень і червень ‒ пора, коли для ґрунтових овочів час ще не настав, а ось тепличні користуються неабияким попитом.

В овочах, вирощених у закритому ґрунті ‒ парниках і теплицях ‒ нітратів накопичується найбільше. А все через те, що для швидшого їх дозрівання щедро використовуються добрива та стимулюючі речовини. Надлишок нітратів (азотистих сполук, які сприяють зростанню рослин) при нестачі вітамінів-антиоксидантів перетворюється в нітрити ‒ небезпечні канцерогени, які можуть викликати отруєння і привести до кисневого голодування клітин і тканин, а при систематичному вживанні ‒ стати причиною утворення злоякісних пухлин.

Чемпіони за вмістом нітратів ‒ листові овочі й ранні коренеплоди: салати, кріп, петрушка, зелена цибуля, редиска, огірки, капуста, помідори. Також у великій кількості нітрати накопичують буряк, морква, кавун, гарбуз, кабачки, баклажани.

Як самостійно перевірити вміст нітратів у ранніх овочах?

Простий бюджетний спосіб перевірки ‒ використання тест-смужок на нітрати.

Радимо скористатися експрес-тестом на нітрати у продуктах харчування і воді YOCHEM.

Цей колірний нітрат-тест «працює» за принципом «лакмусового паперу». Ви змочуєте соком овоча індикаторну смужку, а через 2-3 хвилини порівнюєте її забарвлення з контрольною кольоровою шкалою.

Тест сертифікований і перевірений у лабораторії.

Тест на нітрати YOCHEM адаптований під домашнє використання і не потребує професійних навичок. Він простий у застосуванні та забезпечує швидкий результат.

Переглянути відеоінструкцію з використання експрес-тесту на вміст нітратів YOCHEM:

Як нейтралізувати нітрати в овочах?

Повністю очистити від шкідливих речовин ранні овочі неможливо, а ось зменшити їх рівень цілком реально. Для цього потрібно:

  • Перед уживанням слід ретельно вимити овочі. Це допоможе позбутися отрутохімікатів, якими їх обприскували.
  • Замочити овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злити воду і повторити процедуру ще раз.
  • Огірки й редис бажано очищати від шкірки, зрізати плодоніжки і хвостик.
  • Огірки, помідори, капусту, зелень перед уживанням рекомендують скропити лимонним або гранатовим соком ‒ кислота знешкоджує нітрати.
  • При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60‒80 %. Воду рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім уже солити овочі.
  • Не варто зберігати овочі довго навіть у холодильнику. При зміні температури й довгому зберіганні рівень нітратів зростає.

Замовляйте експрес-тест на нітрати у продуктах харчування і воді «YOCHEM» в інтернет-магазині «NANOMARKET». Переходьте за посиланням https://bit.ly/3uRqffq