Розбили ртутний термометр? Як самостійно перевірити, чи є пари ртуті в повітрі кімнати?

Ртуть ‒ токсичний метал, який знаходиться в навколишньому середовищі в різних формах. Ртуть відноситься до І класу небезпечних та отруйних речовин. Особливо шкідливими є пари ртуті та її сполуки, головним чином розчинні й летючі.

Пари починають утворюватися за +18 °С. Шкідливою для здоров’я вважається будь-яка концентрація парів ртуті в повітрі. Уже починаючи з 0,25 мг/м³ людина може помічати у себе симптоми, пов’язані з дихальною системою, а за більшої концентрації починається ураження майже всіх органів і систем.

Пари ртуті, що проникли в організм шляхом дихання, засвоюються на 80‒85 %. При цьому цей метал дуже важко виводиться.

Гостре і хронічне отруєння ртуттю. Які симптоми?

При гострому отруєнні парами ртуті зʼявляється мідно-червоне забарвлення слизових рота і глотки, металевий присмак, нудота та блювання, біль у животі, можливе підвищення температури тіла до 40 °С. Через кілька годин, а іноді і днів, може зʼявитися розлад шлунку, почервоніння, набухання та кровоточивість ясен. Усі перераховані симптоми супроводжуються вкрай хворобливим станом, почуттям страху, сильними головними болями і болями при ковтанні, частим пульсом, серцевою слабкістю, судомами литкових мʼязів. Можлива смерть.

Хронічне отруєння ртуттю (меркулізм) зазвичай починається з ледве виражених симптомів гострого отруєння. Надалі поступово розвивається загальне нездужання, зниження апетиту, втрата ваги. Людина стає нервовою, в неї зʼявляється слабкість, дратівливість, головні болі, болі в суглобах, сонливість, при тому, що вона не може спокійно спати. У тяжких випадках отруєння знижує розумову діяльність і памʼять. Розвивається ртутна неврастенія ‒ тремтіння пальців рук, повік, губ та ніг.

Діти і вагітні жінки найбільш вразливі до парів ртуті

Науковцями вже доведено, що пари ртуті впливають на весь організм – імунну та нервову систему людини, статеві функції. Вражаються не лише внутрішні органи людини, а й шкіра (випадає волосся, з’являється висип, свербіж, змінюється чутливість).

Особливо небезпечними є пари ртуті для дітей та вагітних жінок. Отруєння ртуттю при вагітності може призвести до розвитку у немовляти атрофії кори головного мозку і мозжечка, церебрального паралічу. Отруєння в постнатальному періоді може передувати появі головного болю, порушення функцій зору, слуху та мовлення, втраті пам’яті, розладу координації, паралічу, парестезії, еретизму, ступорам, комі й смерті. Іноді деякі із цих симптомів супроводжують людину протягом усього життя.

Якщо розбили ртутний термометр? Як діяти?

Найчастішою побутовою ситуацією, яка може стати причиною утворення парів ртуті, є пошкодження звичайного медичного термометра. Якщо таке трапилося, рекомендовано викликати фахівців МНС.

Варто пам’ятати: в жодному разі не можна підмітати чи використовувати пилосос, створювати протяг. Це пояснюється тим, що за кімнатної температури з великої краплі ртуті випаровування відбувається повільно. Якщо почати підмітати чи пилососити, то одна краплина розділиться на безліч і випаровування буде проходити інтенсивніше. До того ж, з часом, на поверхню краплин потраплять бактерії, які здатні переводити метал на летючі сполуки, такі як метилртуть. У цьому стані речовина легше і в більшій кількості потрапляє до організму.

Коли краплі ртуті будуть знешкоджені, спеціалісти радять заміряти концентрацію парів ртуті в приміщенні. Так само потрібно вчинити, якщо ви помічаєте в себе симптоми, описані вище, адже отруєння ртуттю може відбуватися через несприятливу ситуацію з навколишнім середовищем, використання неякісних будівельних матеріалів і меблів в приміщенні. До того ж, джерело парів ртуті може знаходитися в сусідів.

Сьогодні визначити пари ртуті в повітрі приміщення можна власноруч. Достатньо скористатися тестом для моніторингу парів ртуті в повітрі YOCHEM.

Цей тест адаптований під домашнє використання. Він простий у застосуванні: треба лише наклеїти тестову смужку в приміщенні та впродовж 24 годин спостерігати за її кольором.

Смужка поглинатиме ртуть з повітря і змінюватиме свій колір залежно від концентрації парів ртуті в повітрі приміщення. Чим більша кількість парів, тим швидше тестова смужка змінить колір. Якщо смужка не змінить колір – небезпечних концентрацій парів ртуті в повітрі немає.

Для замовлення тесту на ртуть YOCHEM переходьте за посиланням https://bit.ly/3nHg5du

Переглянути відеоінструкцію з використання цього тесту: