Нітрати у питній воді. Як самостійно перевірити якість води в колодязі, скважині, водопроводі?

Журналісти одного з провідних українських телеканалів вирішили перевірити якість колодязної води на Миргородщині. Дослідження проводили неподалік курорту, що славиться лікувальними водами.

Результати експрес-тестування виявилися невтішними: 6 із 10 криниць мали рівень нітратів у воді, що як мінімум у 2–3 рази перевищував санітарні норми. А в окремих селах вода в усіх колодязях була забруднена.

Нітрати, або солі азотної кислоти, є невід’ємним складником циклу обміну азоту в природі. Вони завжди присутні у воді та ґрунті, продуктах садівництва і городництва навіть без втручання людини. Тобто проблема нітратів не в наявності, а в перевищенні їх гранично допустимої концентрації (ГДК).

Всесвітня організація охорони здоров’я називає безпечну щоденну дозу нітратів для людини – 3,7 мг на кілограм маси тіла. Тобто, доросла людина може споживати з їжею і водою до 200 мг нітратів на день без шкоди для організму. Варто зауважити, що для дитини з масою тіла до 10 кг уже 40 мг нітратів можуть бути небезпечними. Особливо вразливі до забруднення води немовлята, яким на ній готують харчові суміші, а також вагітні жінки, люди з хворобами дихальної та серцево-судинної систем.

Перевищення ГДК у питній воді понад 50 мг/л спричинює водонітратну метгемоглобінемію. Це стан кисневого голодування організму, коли нітрати порушують механізми клітинного дихання. Зокрема, вони перетворюються на нітрити, які зв’язують гемоглобін крові у формі метгемоглобіну.

Негативний вплив має накопичувальний ефект. Тому при 2–5-кратних перевищеннях ГДК вказані симптоми виникають поступово. І їх рідко пов’язують саме з якістю питної води. При цьому навіть високі дози солей азотистої кислоти ніяк не впливають на смак чи запах, а кип’ятіння може навіть підвищити їх концентрацію.

Коли потрібно перевіряти питну воду на нітрати?

Перевищення рівня нітратів і нітритів пов’язане в основному із діяльністю людини. Надмірні дози азотних добрив з полів потрапляють у поверхневі води та можуть забруднювати колодязі, неглибокі скважини, водосховища. Якість централізованого водопостачання контролюється санітарними службами, але і тут відомі випадки значного перевищення ГДК. Найбільш якісна питна вода з артезіанських свердловин.

Обов’язково проводьте аналіз на нітрати регулярно, якщо поблизу фермерські господарства, великі підприємства, стічні води або поля для випасу худоби. Також нітрати поширюються на великі відстані після повені, сильних затяжних дощів і весняних паводків. Джерела питної води повинні бути не ближче 20 м від вигрібних ям, септиків, відкритих водойм тощо.

Перевіряти на нітрати воду з криниці чи свердловини рекомендується хоча б раз на 1–2 роки, а якщо є грудні діти – до 3–4 разів на рік.

Як самостійно провести аналіз води на нітрати?

Аналіз води на нітрати можна легко провести власноруч у домашніх умовах усього за кілька хвилин. Для цього можна скористатися експрес-тестом на нітрати YOCHEM. Він дає змогу перевірити якість води і продуктів харчування без професійних навичок чи послуг лабораторії, будь-де і в будь-який час. До комплекту входять тестові смужки – селективні аналізатори, адаптовані під домашнього використання.

Цей тест визначає нітрати у воді за 30 секунд без складних маніпуляцій. Достатньо занурити смужку в зразок води і звірити результат за кольоровою шкалою.

Як діяти, якщо аналіз виявив перевищення рівня нітратів у питній воді?

  1. Не вживайте забруднену воду. Особливо це стосується дітей.
  2. Не використовуйте таку воду для приготування їжі.
  3. Знайдіть альтернативне джерело питної води.
  4. Якщо це централізований водопровід, зверніться до постачальника зі скаргою.
  5. Встановіть очисні фільтри або використовуйте глибокі свердловини.

Якісно очистити воду від нітратів можуть лише системи зворотного осмосу й іонного обміну. У розвинених країнах організовують централізований водопровід у проблемних поселеннях, часто із бурінням артезіанських свердловин.